Repüléstörténeti kiállítás a KÖKI terminálon

A KÖKI Terminált eddig inkább közlekedési csomópontként és bevásárlóközpontként ismertem, nem pedig kiállító helyként. Számomra jó érzés volt újra felfedezni azt a repüléstörténeti kiállítást, mely a már megszűnt MALÉV és a régi nevén a Ferihegyi repülőtér elmúlt évtizedeibe enged bepillantást. Az érdeklődők a magyarázó, időrendi történeti áttekintés böngészése során láthatnak a vitrinekben különféle tárgyi emlékeket, többek között repülőgép modelleket, fotókat, a különféle reklám anyagokat, prospektusokat, menetrendeket, a fedélzeti ellátmány felszolgálására szolgáló tálcákat, poharakat, tálkákat. A falakon táskák, plakátok, nagyméretű fotók láthatók. A kiállítás érdekessége a különböző korokból származó női és férfi egyenruhák és azok kiegészítői. A látogatók a frekventált helyen, az első emelten, középen lévő teremben különféle kiadványokat is megvásárolhatnak, de még rövid filmeket is nézhetnek.

Bővebben: ...

Emlékmorzsák Monor repüléstörténetéhez

 

A Páskom, mint alkalmi le- és felszálló hely

Az 1950-es és a 60-as évek elejének intenzív sportrepülése során többször is megesett, hogy a különféle teljesítményrepülésekre induló vitorlázó repülőgépek az emelő áramlatok, a termikek hiányában kényszerűségből környékünkön, főleg a Páskomon szálltak le. Ilyen esetekben, főleg nyáron a gyerekek nagyszámban vándoroltak a leszállás helyszínére és nagy érdeklődéssel figyelték az ott történteket. Voltak olyan esetek is, amikor a repülőgépek szétszerelése és szállítójárművön való elszállítása helyett, egy motoros vontatógép jött és a nagy érdeklődés mellett a vitorlázó repülőgépet vontatva szállt fel.

Ejtőernyős ugrások Monoron

Emlékszem, valamikor még az 1960-as évek elején többször is nagy kétmotoros, ezüstszínű gépek köröztek a község felett, majd ejtőernyősök ugrottak ki belőlük és a Kenderes alján, a régi strand mellett értek földet. Ezek valamilyen ünnepi rendezvények alkalmával lehettek. Sajnos Ferihegy közelsége miatt az ilyen események az 1960-as évek végére teljesen megszűntek.

Bővebben: ...

Érdekességek a katonai repüléstörténetből

Az utasgépek mellett korábban ritkán fordultak meg katonai gépek Monor légtérben, de alkalmanként főleg a budapesti díszszemlék alkalmával egyszer-egyszer előfordultak. A hatvanas évektől kezdve, ha valamelyik ország államfője érkezett az országba, akkor akár vadászrepülőgépek díszkíséretében is láthattunk különféle típusokat leszálláshoz készülődni. A kormányzati repülések lebonyolítását a legtöbb országban a légierők külön erre a célra specializált alakulatai végezték és végzik ma is. Magyarországon elsőször a Tökölön állomásozó alakulat végezte a „párnás VIP” repüléseket Li-2-es, Il-14-es majd a katonai terület és a polgári szétválása után két An-24-es típussal. A polgári szállításokat, két rövid ideig a Malévhez tartozó Tu-134-el végezték, majd ez a csoport 1972. szeptember 1-től, egészen a rendszerváltásig a BM-hez tarozott.

Bővebben: ...

Kövessen a Facebookon

Telefonkönyv

Monori Média

Partnereink

Demi-Bee családi méhészet

Díszbozos mézrendelés